De vlag van Schotland wordt ook wel de Saltire of Saint Andrew’s Cross genoemd en bestaat uit een wit zogenaamd andreaskruis op een blauwe kleur. Al eeuwenlang is de Schotse vlag het symbool van het land en vandaag de dag is het ook de staatsvlag. Maar wat is de geschiedenis van de vlag Schotland? Daar over kunnen meepraten geeft je gegarandeerd heel wat gespreksstof met de lokale bevolking op jouw reis doorheen Schotland!

Bekijk hier de reizen >>

De vlag van Schotland

  • De apostel Andreas
    Het andreaskruis op de Schotse vlag staat, zoals de naam al zegt, symbool voor het type kruis waaraan de apostel Andreas gekruisigd werd. Andreas is dan ook de beschermheilige van Schotland. Hoe die op de vlag terecht komt? Dat is een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Er was een kleine terugval van het gebruik van de vlag doorheen de 18de eeuw maar in de laatste decennia is de populariteit, mede dankzij het Schotse nationale bewustzijn, nooit hoger geweest.
  • De kleuren
    Vlag SchotlandDoorheen de geschiedenis van Schotland is er gewerkt met verschillende tinten blauw. Zo zijn er versies van de Schotse vlag geweest met licht hemelsblauw en versies met donker marineblauw. Uiteindelijk besloot men bij het samenvoegen van de Schotse vlag in de Union Flag te opteren voor de donkerblauwe kleur. Tot op vandaag de dag kan het dan ook zo zijn dat je bij diverse Schotse vlaggen diverse tinten blauw opmerkt. Er is nog altijd geen officiële wet over.
  • Angus II
    De Schotse vlag zou één van de oudste vlaggen ter wereld met een verhaal dat teruggaat op de Pictische koning Angus II. De Schotse troepen zouden omsingeld geweest zijn en om hulp gebeden hebben. Uiteindelijk verscheen in de nacht Sint Andreas die Angus verzekerde dat hij zou winnen: de volgende dag verscheen volgens de legende dan ook het witte andreaskruis in de lucht. Vanaf die dag werd, volgens de legende, het Andreaskruis het onbetwistbare symbool van de Schotten.

De Schotse vlag is dan ook een vlag waaraan een hele geschiedenis vooraf gaat. Een geschiedenis waar heel wat Schotten nog altijd ontzettend trots op zijn en ook graag, bij een biertje, eens over praten. Hopelijk kan je tijdens dat biertje nu wat indruk maken!

Bekijk hier de allermooiste reizen >>

Meer informatie:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *