Een rondreis maken door het mooie Schotland zonder een auto?
Het lijkt in deze moderne tijd haast onmogelijk, maar de beste manier om Schotland en de Schotten te leren kennen is te voet. Een auto zoeft met een snelheid van 70 tot 80 km per uur over de snelwegen en de dual carriageways van Schotland en de chauffeur, maar ook de andere inzittenden missen het mooiste van het land, de geweldige uitzichten. Kom hieronder meer te weten over een rondreis door Schotland zonder een auto, ook heb je de mogelijkheid om de mooiste rondreizen te bekijken bij de reisspecialist.

Bekijk hier de reizen >>

Zonder een auto rondreizen door Schotland

Rondreis Schotland zonder autoEen paar heel stevige wandelschoenen, een rugzak en een lijst van gastenhuizen die bed and breakfast aanbieden brengen je op plaatsen waar nog nooit eerder een toerist is geweest. Een paar voorbeelden van wandelingen door het Schotse landschap:

Quinag, Sutherland.

Voor wandelaar zijn de steile hellingen en de ruggengraat van de berg een garantie voor spectaculaire vergezichten, maar het is een geldelijk makkelijke wandeling. De top op 880 meter is niet echt hoog en de lagere hellingen lijken eerder op een grazige heuvel. Vanaf de top kijk je uit over een heel oud landschap. Het is 3.5 biljoen jaar oud en geologisch een fascinerend gebied. De naam van de berg betekend “melkkruk” en het is Gaelic, de oorspronkelijke Schotse taal. De naam voor de lagere hellingen van de berg, Airigh na Beinne, betekend “Zomers Rondreis Schotland zonder autoGrasland”. De hele berg is in het verleden grasland geweest waar de bewoners hun vee in de zomer naar toe brachten.

Sandwood Bay, Sutherland.

Een geweldig strand midden in het niets. Ondanks de afgelegen ligging is deze perfecte halve maan van zand en duinen erg geliefd bij dagjesmensen en wandelaars. Het voelt aan alsof er nog nooit mensen zijn geweest. De Vikingen en de Spaanse Armada zijn hier voorbij gezeild, maar hebben niets achtergelaten. Het is een deel van de Schotse geschiedenis en dat maakt het dubbel interessant.

 

Bekijk hier meer over de rondreizen bij Kras ->

 

Dun da Lamh, Invernessshire.

Deze makkelijke wandeling in de Cairngorms lijdt de wandelaar naar een ford in de heuvels dat stamt uit het IJzeren tijdperk. Het biedt fantastische vergezichten, maar met slechts 500 meter is het niet veel hoger dan onze eigen St. Pietersberg. Vanaf de top kijk je uit op het Loch Spey en over de eerste ford, een doorwaadbare plaats in de rivier. Het was in het verleden een soort grenspost.

Beinn Alligin, Wester Ross.

Schotse bergen die een hoogte hebben van meer dan 3000 voet worden Munros genoemd. Een wandeling waarbij er twee Munros worden beklommen, in een dag wel te verstaan en die heel populair is bij Schotse wandelaars, maar ook bij buitenlandse toeristen. Een hoogtepunt is de Horns of Alligin, een spleet in de rotsen. Dit is een wandeling die in de zomer al een behoorlijke uitdaging biedt aan de geoefende wandelaar, in de herfst en winter kan het niet zonder gedegen voorbereiding.

Het is een geweldig, nog wild gebied. Aan de basis van de berg zijn nog overblijfselen te vinden van oude Sheilings, herdershutten waar mensen in geleefd hebben. Ook hier graasde in de zomer het vee, en het migreerde met de eigenaren naar lager gelegen gebieden in de winter. Om de twee toppen en the Horns te beklimmen neemt een hele dag in beslag.

Wandelen in Schotland is een manier om autoloos op vakantie te gaan. Logeer in de plaatselijk Bed and Breakfasts en reis met het openbaar vervoer. Zo leert u echt het Schotse Schotland kennen.

Bekijk hier de rondreizen >>

Meer info:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *